Dette er årsplanen for hjemmeskolen meningsfuldt 2020-2021
Grundet vores valg af metode, dokumenterer vi undervisningen bagudrettet. Alligevel har vi valgt at lave en årsplan, som slags rettesnor, men ikke et pensum.
Dette er forslag til emner, som er drøftet med eleven og de muligheder vi som undervisere, ser i de forskellige emner på nuværende tidspunkt, det vil naturligvis udvikle sig over tid. Vi lister det op på denne måde for at give eksempler på vores hensigter og overvejelser med undervisningen.
Hvor langt vi kommer med hvert emne og om vi kommer igennem alle emnerne eller om der bliver tilføjet flere, afhænger af elevens ønsker for læring.
En rød tråd i dette skoleår vil være historie, da dette er en stor passion for Elisabeth, derfor vil vi i så vidt grad som muligt, med hensyn til beskrevet metode, bruge historie som indgangsvinkel til de forskellige emner.
Hvem var det nu at vi var?
Udsnit af vores lands historie efter interesse. Herunder kan vi finde på at besøge alt fra Jellingestene til nationalmuseet, frilandsmuseet (både i Maribo og Lyngby) og måske endda øen Hven.
Fra den faste litteraturliste ville vi dykke ned i Sigurd fortæller bøgerne og DR’s arkiver og naturligvis søge på nettet og supplere med bøger om specifikke perioder, som vi finder spændende. Vi kunne finde på at tilberede måltider som var typisk for den periode vi interesserer os for, lytte til den musik man lyttede til og se på tøj, kunst og kultur.
Og hvad med alle de andre?
Vi ser det som en naturlig del at tale om andre lande end blot Danmark, når vi berører emnet historie i den grad som vi gør. Fra den faste Litteraturliste vil vi benytte Nils Hartmanns børnenes verdenshistorie og DR’s arkiver og så opsøge supplerende materialer efter behov. Vi har en globus som vi kunne dreje på og så ved tilfælde lære om et lands historie og nutid, smage deres mad og tale om hvad vi har til fælles og forskelligheder.
Jorden og alle de andre rødder i solsystemet
Vi vil undersøge solsystemet og jordens opbygning, ud fra elevens niveau.
Vi vil måske besøge steno museet i Århus og planetariet, geologisk og naturhistorisk museum i København. Vi vil låne bøger om planeter og stjerner. Og hvem ved, måske får vi lyst til at tegne eller lave vores eget solsystem, mulighederne er mange.
Fabeldyr, monstre og andre fantasifulde væsner
Vi dykker ned i magi og mystik.
Vi skal tale om sagn, sagaer, mytologi og overtro.
Vi skal bestille en rundvisning museum obscurum og besøge middelaldercentret i Nykøbing Falster, da de 2 museer i høj grad behandler overtro og mystiske væsner. Nationalmuseet har også en udstilling som berører emnet. Vi kunne finde på at opsøge eksperter på området med mulighed for et besøg og interview.
Vi vil supplere med bøger fra biblioteket og undersøge forskellige fortællinger fra forskellige tidspunkter i historien. Hvad overtro egentlig er? Og om det kun fandtes i gamle dage?
Fra den faste Litteraturliste vil vi se på nogle af de spændende væsner i den nordiske og græske mytologi.
Hvad fejrer vi i dag?
Vi vil se på højtider og traditioner omkring disse. Hvilke højtider som bliver fremhævet er op til eleven. Vi ved dog at halloween bliver én af dem, da vi allerede nu har gang i forberedelserne til den fest.
Igen vil historiebøgerne og internettet blive taget i brug og vi vil se på højtidens oprindelse og prøve at spise maden dertil. Vi ville besøge forskellige halloween udstillinger til den tid, da halloween i forvejen er yndlings højtiden. Vi har allerede gjort indledende øvelser ved at plante græskar. Måske kan besøg på nisse museum og andre niche steder også komme på tale.
Rød mand stå, grøn mand gå
Vi skal tale om og færdes i trafikken på forskellige måder og i forskellige områder.
Vi vil både tale og øve trafikreglerne i landdistrikt som vi selv bor i, men også besøge større byer, hvor der er mange flere skilte og andre retningslinjer at tage højde for. Vi vil besøge trafik legepladser og afprøve forskellige køretøjer som for eksempel løbehjul, rulleskøjter og cykel.
Vi vil benytte os af bøgerne fra litteraturlisten og bestille undervisningsmateriale fra sikkertrafik. dk som er alderssvarende.
Se i DR’s arkiver og benytte os af deres program og dertilhørende spil “sikker og søn”
Hvem bor vi hos?
Vi vil se på de danske vilde dyr og planter, altså i den biodynamisk vi selv indgår i, både i nutid og fortid og zoologisk Museum og den blå planet vil blive besøgt, muligvis med en rundvisning. Hvilke dyr lever frit omkring os og har de “altid boet her” eller er det invasive arter?
Det vil være oplagt at benytte os af naturvejledere og spejdere. Vi skal sove i naturen på forskellige tidspunkter.
Vi vil tage på udflugt rundt i landet og se på landskabet, forslag til det kunne for eksempel være rebild bakker og Møns klint men også forskellige skove og strande. Sådan noget som fisketur og sælsafari kunne også sagtens være en aktivitet i denne forbindelse, vi kunne finde på at bygge et fuglehus og insekthoteller.
Det kunne sagtens udvikle sig til samtaler om landbrug som industri og besøge gårde, både konventionelle og økologiske.
Alt fra kartoffelfælder til at besøge en jæger er muligt.