Hvorfor hjemmeunderviser vi?
Hvornår stopper du med at hjemmepasse?
Vores ældste er nu 6 år som jo betyder skole, det gør det også for vores datter. Det bliver dog ikke på den lokale landsbyskole eller privatskolen inde i Maribo.
Vores børn bliver i forlængelse af hjemmepasning også hjemmeundervist.
Må man overhovedet det?
Ja det må man gerne, det er faktisk en grundlovssikret rettighed.
I Danmark har vi det som hedder undervisningspligt og ikke skolepligt.
Det betyder at alle børn skal modtage et minimum af undervisning, men rammerne for denne kan være meget forskellige, da loven kun egentlig diktere et slut resultat ved 9. klasse. Når man hjemmeunderviser, så bliver man teknisk set beregnet som en lille friskole. En friskole som der føres tilsyn med, det tilsyn udføres som regel af skolelederen på den skole, hvor barnet skulle have været gået i skole eller en udpeget medarbejder inden for skoleforvaltningen.
Og reglerne omkring dette vil jeg linke til her.
https://www.xn--frilring-m0a.dk/hjemmeundervisning/tilsyn
Men hvorfor gør vi det?
Jeg får lyst til at spørge hvorfor alle andre ikke gør det, men det er jo ikke skide konstruktivt.
Vi hjemmeunderviser vores børn fordi, at vi gerne vil være sammen med vores børn, fordi vi gerne vil være dem som lærer dem om livet. Dem som lærer dem at lære, fordi at vi er dem som har det største incitament for, at vores børn skal leve et meningsfuldt liv. Uanset hvad det så må betyde for dem. For os handler det om sætter tanker og læring fri, skoler har ikke længere patent på vidensdeling og vi kan dykke ned i et hvilket som helst emne vi ønsker. Her er ikke alders diskrimination eller overbevisninger om hvad man skal lære først.
For eksempel så starter man i traditionel skolegang med de små ord, fordi at de er lette at lære. De kan desværre også være helt urimelig kedelige at lære. Hjemme hos os lære vi vores datter at stave til de ord som hun synes er vigtige at lære, det kan være alt fra ko til pølsevogn. Vi tror på at hvis man ønsker at lære noget, så vil gejsten hjælpe dig langt i udfordringerne, idet du selv har defineret målet.
Vi er ikke tilhængere at tvungne fællesskaber og det er utrolig svært, at lave institution eller skole uden dette. Vi er ikke enige i den måde der føres skole på, som jo har rod i meget gamle traditioner, fra en svunden tid, hvor de få sad på magten og at pøblen kunne tilegne sig viden, hvis de fik lov.
Traditionel skoleundervisning bunder stadig i at én har et forudbestemt svar, den voksne, og så kan børnene alt efter evne, interesse og relation til underviseren måske tilegne sig kompetencer som lærer børnene det “de skal lære”.
Men hvad skal de bruge rummålet af Storebæltsbroen til, hvis vi ikke engang magter at lære dem, helt basal respektfuld omgang med andre mennesker.
Kan de kun tilegne sig viden, hvis de er villige til at parkere egne behov ude på parkerings pladsen?
Hvordan kan vi overhovedet lære dem om livet, i kunstigt opstillede rammer, med forud bestemte svar?
For er det ikke lige præcis dét, som livet ikke er?
Og er det så, så svært at forstå at de unge mennesker slår sig på livet, når de endeligt bliver sluppet ud i det?
Det svarer vel til at man udelukkende træner fodbold med net over banen, lige indtil at det virkelig gælder i en rigtig kamp, så foregår det på stor bane uden net og lige op af en befærdet vej.
I vores skole følge vi emner bestemt at børnene, så er det mit og min mands job som lærere at få plottet læring ind. Og hvordan gør man så dét? Det gør vi blandt andet ved, at hvis monstre er et emne, så finder vi bøger, udstillinger og opgaver som involverer monstre, men hvor vi stadig får lidt mere traditionel læring.
Men kun hvis børnene ønsker at deltage, her der er ingen tvang.
Vi påstår ikke at vide alt om hverken indlæring eller noget andet, for den sags skyld, vi er selv igang med med at lære, vi lægger jernbaneskinnerne imens vi kører lige bag efter.
Og jo vi kommer da i den grad til at tage fejl og jo vi kommer til at dumme os for vildt. Men det er der jo kæmpe læring i, for os og børnene, hvis man tør være ydmyg, ærlig og åben, række en pote i vejret og sige “jeg tog fejl, hvad gør vi nu?”
For så viser vi børnene hvordan man rejser sig op igen og det synes jeg helt personligt er noget vigtigere end rummål af nogen broer i hele verden. For det er jo livskompetencer, som man tilegner sig ved at øve sig i livet.
Den type undervisning vi benytter, er i høj grad selvledet og interessebasseret undervisning. Det vil sige at vi nogle dage bliver fuldstændig grebet af bakterier og så søger vi viden om det. Dagen efter laver vi måske intet som har “faglig værdi” men i højere grad taler ind i livskompetencer.
På den måde kan man sige at vores hverdag er læring og læring er vores hverdag. Vi har ikke skemaer eller faste timer, vi laver det vi synes er spændende og på den måde kommer vi ofte vidt omkring.
Men hvordan sikre vi os så at børnene kan “det de skal”, det er jo noget som indimellem fylder meget og på andre tidspunkter utrolig lidt.
Det er dog utrolig svært, at holde børn fra at lære noget som helst, hvis du ikke tror mig, så prøv. Der er læring i alt fra opvask til tegnefilm, hvis du stopper op og lægger mærke til det. Og du kan ikke stoppe børn fra at lære.
Om de så “får det de skal” det er jo en balance og vurderings sag os som undervisere og vores tilsynsførende imellem. Vi kan jo have forskellige definitioner af “hvad man skal kunne” og der hjælper lovgivningen os ret godt på vej. Lige nu taler vi om 0. klassetrin, så vi tager det stille og roligt, måske vil det ændre sig. Det vil tiden vise.
Om selve metoden og hvad vi laver kan du få adgang til gennem den menu knap som hedder skatkammeret.
Der ligger vi al vores dokumentation i forbindelse med vores hjemmeskole, vi deler ud af tanker og strategier. Vi har ført logbog fra uge 27, 2020 og du vil kunne finde uger som der ikke er særlig meget kød på og andre som næsten er overvældende, der vil findes uger, hvor vi ikke har fået noteret læsning eller andet.
For dette er ikke et idyllisk billede af, hvordan man laver en hjemmeskole, men et virkelig ét og indimellem, så glemmer vi at notere ting. Nogle uger laver vi ikke meget andet end at bage boller og lege med lego, det dokumenterer vi også. Vi har valgt bevidst om ikke at gå ind og efter redigere, sådan at du kan få et realistisk billede og følge udviklingen.
Når du køber adgang, får en skabelon som vi har lavet til vores dokumentation af undervisning. Vejledning til brug af denne, en redegørelse i hvorfor at vi dokumenterer som vi gør og vores anbefalinger i forhold til kommunikation med tilsynsførende. Og naturligvis som beskrevet ovenfor, vores ugentlige logbog. Vi kommer også til at lægge vores tilsyns rapporter og vores egen års evaluering, når vi kommer så langt.
Kort sagt så forsøger vi at give adgang til alt det vi gerne ville have haft, før vi gik i gang. Du kan købe adgang ved enten at klikke på skatkammeret i menuen, eller på siden som hedder hjemmeundervisning, hvor du også kan læse vores værdigrundlag.
Ingen Kommentarer