Logbog September 2022, Efterår og sæsonstart

Måneden startede med at vi var ude og se deres “vilde væsner” udstillet på havnen i Nakskov sammen med vores nye tilsynsførende. Det var første gang at børnene mødte hende og især Elisabeth var noget tilbageholdende. De viste deres væsner som de havde lavet på workshops over det seneste skoleår. Børnene var stolte og vil meget gerne lave mere af den slags.

Vi mødes fast med 3 andre HU familier hver uge ude i det fri og håber at andre støder til. Vi har været så heldige at vores “bedste” venner som nu bor på Bornholm har været på ferie på Falster, så dem har vi leget med. Vi har også haft besøg af vores venner fra Sverige og besøgt faster i København et par gange.

Vi har været til fødselsdag hos Regnars (formentlig) yndlings hjemmeven. Hun holdt sin fødselsdag nu, da hun og hele familien skulle rejse til Italien i 2 måneder. Det var svært at sige på gensyn, men børnene har hinanden på et forældre sikret Messenger program, så de kan skrive og ringe med hinanden når de vil.

Vi har besøgt et vikingemarked i Ishøj, hvor børnene som så mange gange før havde glæde af de frivilliges formidling. Der blev handlet i boderne og debatteret nordisk mytologi. Et emne vi igen senere gennemgik med DR skole.

Vi har været på biblioteket og fylde vores stuer op med bøger igen, som vi har for vane, når de kolde måneder kommer tættere på. Børnene har med støtte valgt bøger som de selv kan læse i og jeg har valgt nogle som jeg ved, kan fange deres interesser og som flugter med hensigtsplanen. Dette er dog ingen garanti for at vi får læst dem alle.

Vi har besøgt brandstationen i Næstved og lært noget om røgdykning og udrykning. Og som det ses på billederne er der blevet eksperimenteret med udtryk gennem make-up.

Forråd som vikinger

Vi har brugt meget tid på at gå i haven og plukke frugt. Vi har syltet pærer og kogt hyldebær saft. Vi har samlet æbler til at køre på mosteri og få most af. Vi har lavet æblekager og kogt grød af blommer og æbler. Vi har på den måde lavet et lille forråd af syltede lækkerier som kan varme os i de kolde måneder. Dette gav ikke helt uden hensigt, børnene en association til vikingernes forråd.

Vi har talt om energi forbrug, da det jo er noget som fylder alle steder. Vi har talt om at energipriserne er steget og det derfor er en god idé at være ekstra opmærksom på forbruget. Vi har talt om hvad højere energipriser betyder for helt almindelige husstande som vores egen, men også hvad det kan betyde for produktionsvirksomheder. Det vil formentlig betyde at fødevare priserne også vil stige, da virksomhedernes udgifter i forbindelse med produktionen stiger.

Vi bor ude på landet og omgivet af marker, derfor er det en naturlig del af vores hverdagsliv at følge sæsonerne og bøndernes arbejde, det giver en fin og vi synes sund baggrund i at forstå forsynings kæden og værdsætte hvor meget arbejde som der er i at producere fødevarer. I år har vi været heldige, ligesom sidste år, at der har været plantet kartofler tæt på vores gård og vi har derfor gået og ventet på høsten, sådan at vi kunne samle kartofler efter maskinerne er kørt igennem.

Det er altid spændende at kunne bevæge sig rundt på de bare marker. Når vi så samtidigt kan sætte os og grave med frem som vi kan gå tilbage og spise giver det en helt særlig glæde. Vi vælger i fællesskab hvad vi kan bruge kartoflen til og børnene går gerne med i køkkenet og hjælper med forberedelserne.

Endelig startede fritidsaktiviteterne op igen

Og endelig er gymnastik opstartet, det har været en lang proces, da der har skulle træffes valg om hvilke fritidsaktiviteter som vi skulle prioritere i år. Elisabeth er meget opsat på at skulle blive virkelig god til gymnastik og at hun nu er stor nok til at komme på springhold.

Vi har valgt Søllested gymnastik forening igen i år, da vi er meget glade for både niveauet og for deres pædagogiske arbejde. Vi har derfor også fravalgt dans i år. Elisabeth forsætter på sit “gamle” hold og tilføjer spring til. Da kriterierne til holdene er ændret i år, kan Regnar også deltage på spring holdet, derfor starter de begge der.

Vi taler stadig om Regnar skal starte på parkour holdet igen eller om vi måske skal prøve noget kampsport. Vi har forsøgt at finde en fritidsaktivitet som kan stimulerer børnenes kreative sider. Desværre findes der ikke hold i kommunen og i Guldborgsund skal børnene være tilmeldt én af kommunens skoler for at kunne deltage. Vi vil undersøge tilbuddene i Vordingborg kommune eller forsøge at arrangere undervisning privat af familie og venner.

Vi spurgte ud i vores HU gruppe og en af vores gode venner går på kunstværkstedet i Præstø, så det er begge børn tilmeldt frem til sommerferien og det starter de op på i uge 39.

Planlægning af efterårsferie

Vi er begyndt at planlægge vores tur til Magiske Dage Odense i oktober. Vi har booket overnatning på samme sted som sidste år. Harridslev Gaard slot i Bogense, er et sted med lang og spændende historie som vi er begyndt at genbesøge. Vi samler på Harry Potter kort fra Lidl, læser i den første bog, spiller Harry Potter spil og i det hele taget, bruger vi mere og mere tid på magi og uhygge. Halloween er jo også lige om hjørnet og vi har derfor lånt læsefamilie pakken om uhygge på biblioteket.

Vi har i denne måned berørt fagene Dansk, Engelsk, Matematik, Geografi, Biologi, Historie, Samfundsfag, Hjemkundskab, Idræt m.m.

Vi har i denne måned øvet kompetencer i udholdenhed, tålmodighed, afslapning, grovmotorik, organisering, planlægning, sociale relationer, tilpasning, nysgerrighed, skrivning, læsning, regning, konsekvensberegning, strategier, tillid til egne evner, mod, oprydning og rengøring, forståelse for omgivelser, behovsudsættelse, selvstændighed, tilpasning med flere

Læst selv:

Elisabeth;

Dukken, Per Østergaard (Lix 7/Lettal 18)

Zagors Ur, Bjarke Schjødt Larsen (Lix 9/Lettal 18)

Børnenes Rekordbog 2021 (kigget på billeder og læst efter evne. beder om hjælp til svære ord)

Regnar;

Po Og Py, Rikke Mølbak (Lix 5/ Lettal 11)

Kom An Mik, Maria Rørbæk (Lix /Lettal 10)

Læst højt:

Oskar og Den Skrupsultne Drage, Ute Krause

Hajsværdet, Jan Kjær

Harry Potter – De Vises Sten, J.K. Rowling (igangværende)

Et prik, der ændrede verden ; Bogen om Vacciner, Johan Olsen (påbegyndt)

Bogen om Verden, Johan Olsen (påbegyndt)

Lyttet til:

Mio min Mio, Astrid Lindgren

Han Er Her Endnu – Emil Fra Lønneberg, Astrid Lindgren

Frode Og Alle De Andre Rødder, Ole Lund Kirkegaard

Set:

Det Store Mysterie 2, DR Ramasjang (DR skole om Grundloven for indskoling)

DR Skole om Nordisk Mytologi. (DR Skole for Indskoling)

Spil/Apps:

Trivial Pursuit

Skak

Ludo

Stratego (disney)

10.000 (terning spil)

Orboot, Play Shifu (hvis funktioner kan ses her)

ABC-tog gulvpuslespil (Regnar)

Fysiske materialer efter lyst og behov:

Skriv og stav med Krydsord, Bolden

Flash Cards 120 ord, Wacky Wonders- Barbo Toys

Subtration Flash Cards, Eeboo Corporation

Addition Flash Cards, Eeboo Corporation

Category
Tags

Ingen Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
    0
    Din kurv